زنگ حذف ایران از گردونه تجارت جهانی به صدا در می‌آید؟

🌎 سهم نزدیک به هیچ ایران در زنجیره‌های تامین جهانی

🌎 به گزارش پایگاه خبری ترابران ، در صورتی که کشورهای درحال‌توسعه به‌ویژه کشورهای آسیای شرقی برای توسعه صادرات کالا آن هم با افزایش ارزش‌افزوده به دنبال پیوستن به زنجیره‌های تامین جهانی و نقش‌آفرینی در آنها هستند که ایران با گستردگی خوب و قرارگیری در موقعیت برجسته جغرافیایی سهمی در زنجیره‌های تامین جهانی ندارد.

🌎 بر اساس آمار و اطلاعات منتشرشده از سوی گروه مدیریت زنجیره تامین آمادگران ،‌ در حالی که بیش از ۸۰ درصد تجارت دنیا در قالب زنجیره‌های تامین جهانی ( مراودات کالایی بین کشورها ) انجام می‌شود،
سهم ایران در این میان با دارا بودن گستردگی و پتانسیل‌های تجاری فوق‌العاده ، بسیار ناچیز و نسبت به دیگر کشورها محقرانه است ، ‏‌به‌ صورتی که با سهم 140 میلیارد دلاری ،‌ حدود یک ششم امارات تبادلات تجاری دارد و گویی از گردونه تبادلات تجاری جهان در حال حذف شدن است.

🌎 گفتنی است ، در بین کشورهای آسیایی
هنگ‌کنگ با دارا بودن حجم 1281 میلیارد دلاری همچنان بالاترین تبادلات تجاری را در دارد و بیشترین نقش را در زنجیره‌های تامین جهانی اجرا می‌کند. پس از هنگ‌کنگ‏‌ ،
سنگاپور با تجارت 991 میلیارد دلاری و تایوان با تجارت 916 میلیارد دلاری قرار دارند.

🌎 به همین ترتیب ،
ویتنام با تجارت 730 میلیارد دلاری در جایگاه چهارم ، امارت با تجارت 727 میلیارد دلاری در پنجم ، مالزی با تجارت 648 میلیارد دلاری در جایگاه ششم ، ترکیه با تجارت 618 میلیارد دلاری در جایگاه هفتم ، عربستان با تجارت 601 میلیارد دلاری در جایگاه هشتم ، تایلند با تجارت 590 میلیارد دلاری در جایگاه نهم و اندونزی با تجارت 530 میلیارد دلاری در جایگاه دهم نقش‌آفرینی در زنجیره‌های تامین جهانی قرار دارند.


🌎 این در حالی است که تجارت ایران به 140 میلیارد دلار رسیده است که نسبت به دارا بودن پتانسیل‌های تجاری فوق‌العاده بسیار اندک و محقرانه است ، چراکه میزان تجارت امارات ۶ برابر ، هنگ‌کنگ ۹ برابر ، سنگاپور ۷ برابر و ویتنام بیش از پنج برابر میزان تجارت ایران است.

🌎 آنچه به این معضل دامن زده است خام‌فروشی در ایران است.
برخی کارشناسان با تحلیل نسبت ارزش کالای وارداتی به صادراتی ایران ، که به 5 برابر رسیده ، معتقدند خام‌فروشی یکی از معضلات عدم حضور ایران در زنجیره تامین جهانی است.
در واقع خام‌فروشی نتیجه بارز حضور نداشتن ایران در بخش دارای ارزش افزوده زنجیره‌های تامین جهانی است و اگر این روند ادامه یابد و فکری برای افزایش ارز‍ش‌افزوده  کالاهای صادارتی نشود بیم آن می‌رود که ایران به یک کشور صادرکننده مواد خام و واردکننده کالاهای نهایی تبدیل شود.

🌎 گفتنی است ، در اکوسیستم جهانی با وجود رقبای بزرگ منطقه‌ای ایران برای جلوگیری از افتادن در سیاهچاله واردکننده صرف کالاهای با ارزش‌افزوده ،‌ باید بتواند سیاست‌های مبنی بر کاهش تعرفه‌های تجاری ، هدفمند کردن نرخ تعرفه‌ها ، رفع موانع و تشویق سرمایه‌گذاری ، فراهم‌سازی شرایط برابر و رقابتی برای دسترسی با بازارهای داخلی ، توسعه مناطق آزاد تجاری و توسعه زیرساخت‌های تولیدی و لجستیکی را اتخاذ کند و هرچه سریع‌تر بر آنها جامه عمل بپوشاند.


نظرات