🌎 ایران ممکن است به شریک استراتژیک روسیه در حمل و نقل ترانزیتی تبدیل شود
🌎 شرکت حمل و نقل بین المللی ACEX طی گزارشی بیان کرد :
ایران ممکن است به شریک استراتژیک روسیه در حمل و نقل ترانزیتی تبدیل شود اما برای این کار ، توسعه زیرساخت های ریلی در منطقه و تضمین بیمه بار ضروری است.
🌎 میروسلاو زالوتارف ، رئیس شرکت حمل و نقل ACEX ، در یک کنفرانس حمل و نقل که در مسکو برگزار شد، تصریح کرد :
ایران می تواند به شریک استراتژیک روسیه در لجستیک بین المللی تبدیل شود . البته در حال حاضر ترانزیت کانتینری از ایران ، از طریق حمل و نقل جادهای انجام میشود . این کشور خط ریلی مناسب و ناوگان کانتینری ندارد و از طرفی مشکل تحویل ایمن کالاهای باارزش همچنان باقی مانده است .
🌎 پروژه کریدور شمال - جنوب از طریق ایران انجام میشود اما به طور کلی این امر بسیار دشوار است و مدتهاست که بیمه و ایمنی نیز تامین نمیشود . بنابراین ، در حال حاضر از طریق ایران فقط میتوان کالاهایی که زیان آور نیستند را حمل کرد و حمل و نقل کالاهایی مانند وسایل الکترونیکی همچنان به نظر من زیان آور است . اگرچه ایرانی ها چهل سال است که با وجود تحریم در این مسیر تلاش می کنند.
🌎 میروسلاو زولوتارف معتقد است مشکل اصلی لجستیک ایران نبود خط ریلی بین بنادر جنوب و شمال و همچنین کمبود شدید کانتینر است که مدل ترانزیت را به شدت پیچیده میکند.
🌎 طرح ترانزیت از طریق ایران نشان دهنده سیستم فعلی ارسال کالا از هند به روسیه است.
محموله ها از طریق بندر ( جبل علی ) امارات متحده عربی به بندرعباس می رسند و از آنجا با کامیون از طریق خاک ایران یا از طریق آذربایجان و یا بندر انزلی به دریای خزر ارسال میشوند.
🌎 یک مسیر جایگزین دیگر از هند ، خط کانتینری فِسکو ( FESCO ) است که شامل حمل دریایی و حمل از طریق راه آهن سراسری سیبری ( Transsib ) میباشد.
🌎 همچنین مسیرهایی برای حمل و نقل از طریق پاکستان در حال بررسی است. علاوه بر این اگر تحویل گیرنده یک شرکت اروپایی باشد، تحویل از طریق بنادر اروپا امکانپذیر است.
🌎 به گفته این کارشناس، چشم انداز توسعه ترانزیت از طریق ایران که از ۱۵ سال گذشته در مورد آن صحبت شده است ، اکنون بر اساس توافق دوجانبه بین کشورها، فرصت اجرایی پیدا کرده است.
رژیم تحریمها که قبلاً مانع توسعه ترانزیت ایران بود، اکنون نقش توسعه دهنده را ایفا میکند.
منبع ، پورت نیوز
مترجم ، الهام امیری پور