با تداوم تحریم چین هم از میادین نفتی ایران فاصله میگیرد
چهار سال پس از خروج شرکت چینی «سی.ان.پی.سی» از فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی، شرکت ساینوپک چین نیز رسما از ادامه توسعه میادین نفتی ایران، بهویژه یادآوران ایران منصرف شد. این خبر به طور رسمی اسفند سال گذشته منتشر شد، اما خیلی زودتر از این زمان آوازه خروج این شرکت بزرگ نفتی به گوش رسیده بود.
چین از سال ۲۰۰۵ تاکنون، ۴.۷ میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری مستقیم کرده که دو میلیارد دلار آن مربوط به سرمایهگذاری ساینوپک در پروژه یادآوران بود که سال ۲۰۰۷ امضا شد. اما شرکت ساینوپک چین فاز اول توسعه میدان یادآوران را تکمیل کرد و تولید این میدان را به بالای ۱۰۰ هزار بشکه در روز رساند، اما به علت تحریمها و البته سودی که کاسبان تحریم از ادامه تحریمهای ایران میبردند از ادامه فعالیت در یادآوران منصرف شد و طبق توافق، به جای پول نقد در ازای سرمایهگذاری روزانه ۷۰ هزار بشکه از تولید نفت این میدان را طی سالهای متمادی دریافت کرد؛ این موضوع به خودی خود نشان میدهد که ارتباط ارزی میان این شرکت و ایران وجود نداشته است.
حسین ملائک، سفیر سابق ایران در چین گفت :
درحال حاضر با پاسپورت ایرانی در هیچ بانکی در دنیا نمیتوانیم نقل و انتقال مالی انجام دهیم و علاوه بر این، هیچکس حاضر نیست در ایران سرمایهگذاری کند. چراکه پولش بلوکه میشود و عملا سرمایهگذاری کشورهای توسعهیافته در ایران ممکن نیست.
حتی برای پتروشیمیها هم سرمایهگذاری در ایران امکانپذیر نیست و این ضرر بسیاری برای کشور دارد. حتی روسیه و چین هم نمیتوانند در ایران سرمایهگذاری کنند و سرمایهگذاریهایی هم که صورت میپذیرد صرفا برای درآمدهای بلندمدت و میانمدت کشور است و به درد سفره مردم نمیخورد.